Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Droge lucht en gezondheid

DROGE LUCHT EN GEZONDHEID

Zorg voor een gezonde relatieve luchtvochtigheid tussen 50 en 60 % Een te droge lucht binnenshuis kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken:

- Koudegevoel bij een normale warmte
- Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte
- Prikkelende keel
- Droge hoest
- Droge, schilferige huid
- Gebarsten lippen
- Droge, branderige ogen
- Irriterende contactlenzen
- Geïrriteerde luchtwegen
- Verhoogde kans op infecties
- Verminderde weerstand
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen

Bij een lage luchtvochtigheid verliest het lichaam vocht omdat het zweet op de huid sneller verdampt. Ook kunnen de longen minder zuurstof uit de ingeademende lucht opnemen. Daarnaast is veel stof in huis een boosdoener, zeker bij een temperatuur boven 23°C. Bij droge lucht komt stof sneller vrij en gaat het in de lucht zweven.

Naast mensen zullen ook dieren, planten, meubels, parket, muziekinstrumenten... voordelen ondervinden van een goede luchtvochtigheid.

Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in veel woningen en kantoorruimtes te laag, soms amper 30 procent.
De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. De koude buitenlucht bevat sowieso al minder vocht. Wanneer deze in huis verwarmd wordt, neemt de luchtvochtigheid nog meer af.
Vaak denkt men het probleem op te lossen door de ramen op een kier te zetten. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is droog en koud waardoor het vochtpercentage nog sterker daalt. Daarom is het de moeite waard om de luchtvochtigheid te meten met een eenvoudige hygrometer
Let er wel op dat je deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van de woning of kantoorTIPS OM EEN HOGERE LUCHTVOCHTIGHEID TE BEREIKEN


Om een hoger vochtigheidspercentage te bereiken moet je waterdamp aan de lucht toevoegen. Als de vochtigheid niet veel afwijkt van het ideale percentage, kunnen onderstaande tips helpen:

- Hang waterbakjes aan de verwarming.
- Zet de afzuigkap tijdens het koken af.
- Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
- Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen.
- Verlucht je huis voldoende.
- Veeg geregeld stof.
- Plaats planten die water verdampen.

Als deze tips niet baten, dan is het plaatsen van een luchtbevochtiger het meest effectief. Er bestaan drie verschillende systemen:

- Stoom
Het water wordt verhit waarbij het water als een geleider optreedt tussen twee elektroden. Zo wordt het water omgezet in stoom die langs een kleine opening het toestel verlaat.

Stoombevochtigers werken heel efficiënt omdat ze in korte tijd veel stoom genereren. Een toestel van ongeveer 50 euro kan tot zo’n 0,7 liter water per uur omzetten in stoom. Je kan de bevochtiger aansluiten op een hygrostaat. Dan stel je de gewenste luchtvochtigheid in en slaat de bevochtiger automatisch aan en uit. Wie wil, kan er ook een geurtje aan toevoegen.

Het nadeel van dit type is het hoge energieverbruik. Het water moet immers opgewarmd worden.

- Ultrasoon
Een geruisloze ventilator verspreidt een microfijne nevel die ontstaat door hoge, frequente, onhoorbare trillingen onder water.

Deze luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrostaat. Aangezien de energie aan de kamerlucht onttrokken wordt, verbruikt dit soort toestellen weinig stroom. Het water wordt immers koud verneveld.

- Verdamping
Een ventilator blaast droge kamerlucht door een vochtige filter waardoor het water verdampt.

Een hygrostaat is overbodig bij deze bevochtigers. Bovendien worden stof en geuren onttrokken aan de lucht die langs de filter passeert. Dit systeem gebruikt weinig stroom, maar geeft ook minder vocht af.

Je kan bovendien een stap verder gaan en de lucht niet alleen bevochtigen, maar ook zuiveren. Een luchtreiniger met filter of een ionisator neutraliseert schadelijke stoffen en kleine stofdeeltjes. Vooral in kantoorgebouwen is de lucht van slechte kwaliteit en vervuild.


Relatieve luchtvochtigheid
Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaal bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Bij een temperatuur van 20°C kan de lucht maximaal 7.2ml water opnemen. Deze lucht heeft dan een relatieve vochtigheid van 100%. De hoeveelheid waterdamp is dan zo groot dat je niets meer ziet (dikke mist). Lucht met een temperatuur van 0°C kan maximaal slechts 5ml water opnemen.   Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten.
Zo is de luchtvochtigheid in een vliegtuig lager dan 5 procent vanwege de koude buitenlucht tot -50°C. De lucht wordt in het vliegtuig wel opgewarmd voordat ze in de cabine wordt geblazen, maar niet bevochtigd. Het vliegtuig zou anders meer dan 1000 liter water extra moeten meenemen. De passagiers (en bemanning) zelf werken als het ware als een luchtbevochtiger door transpiratie (zweten).  In "first class" is de luchtvochtigheid lager dan in "economy class" omdat in deze laatste meer passagiers aanwezig zijn.